tisdag 31 januari 2012

Tisdag

Gick en runda i trädgården men stannade inte ute särskilt länge utan sökte mig snart in i värmen igen. Jag möblerar ofta om och det gäller inte bara möbler och detaljer utan även blommor och buskar i trädgården. Jag har alltid något projekt på gång, ibland kanske lite för många, enligt L. Hursomhelst,  just nu är favoritfåtöljen placerad framför öppna spisen och


när mörkret infinner sig tänder vi en brasa och en massa levande ljus. Det blir en riktigt fin guldkant på en  helt vanlig tisdag.


Men först till kvarn!


fredag 27 januari 2012

Tulpaner

Blev så glad när jag häromdagen fick en bukett med vackra och eldigt röda papegojtulpaner av en väninna. Tillsammans med vårlökarna ger de hopp om våren.





Ha en fortsatt skön helg!

söndag 22 januari 2012

Inspiration - mood board

Att göra en mood board är ett bra sätt att samla på inspiration, men också ett sätt att komma fram till vad man verkligen tycker om och själv skulle vilja ha i hemmet eller i trädgården. Ser man en bild kan man fråga sig vad det är man gillar med just den bilden: Är det formen, färgerna, stilen eller den ombonade känslan?  Idag ges det ut så otroligt många tidningar och tidskrifter att det är omöjligt att spara dem alla, i alla fall för mig. Därför klipper jag istället ut de bilder jag gillar och klistrar in dem i ett fotoalbum som jag döpt till Sköna ting. På så sätt samlar jag inspiration och får dessutom en ny bok på köpet! Jag är inne på min andra och här är ett utdrag:


Kanske något att pyssla med en mulen och snöig dag som denna?

Ha en fortsatt skön söndag!

PS. Claus Dalbys bok Den levende have är även den en väldigt bra och praktisk trädgårdsbok. Han beskriver i ord och bild hur hans trädgård är uppbyggd och ger dessutom konkreta tips och råd om växtvalet på olika platser. Rekommenderas!

lördag 21 januari 2012

Penséer, pärlhyacinter och narcisser

Jag och L har varit på utflykt strax utanför Köpenhamn. Där besökte vi bl a en jättemysig plantskola som heter Amager have- och plantecenter (Amager Planteland ApS). Har du inte varit där tycker jag definitivt att du ska åka dit. Kom hem med vita penséer och narcisser - härligt!


Glaskrukorna är också därifrån och i dem satte jag vita pärlhyacinter tillsammans med mossa.


Hittade Claus Dalbys bok Den levende have i reahyllorna. Den tänker jag ta med mig i soffan nu och njuta av värmen inomhus medan stora snöflingor singlar ner utanför fönstret.

torsdag 19 januari 2012

Fler boktips!

Här kommer några utländska favoriter i trädgårdsvärlden:

Jag tycker mycket om Frankrike och Provence är mitt favoritresmål. Därför är dessa två böcker givna: Living in Provence av Barbara och René Stoeltie och Provence Interiors av Lisa Lovatt-Smith. Båda består av en samling fotografier tagna i olika hem och trädgårdar i Frankrike. Omslaget till Provence Interiors är från Nicole de Vésians underbara trädgård le jardin de la Louve.



Fotografen Sébastien Siraudeau har i dessa böcker samlat fotografier som han tagit av franska hem (t.v.) och guest houses (t.h.), från Normandie i norr till Provence i söder. Till varje reportage finns en webadress om man vill se och veta mer. Det ska dock sägas att interiörbilderna är fler än trädgårdsbilderna.


I amerikanska Rebecca Coles Paradise Found ges exempel på hur man kan inreda terrasser med växter i krukor. Titta gärna in här för mer inspiration.



Den nemme have är skriven av landskapsarkitekten Laila Sölager och hon skriver bl a för tidskriften "Haven". Här får du konkreta och användbara råd om vägen till en lättskött trädgård. Råden gäller oavsett om du har en helt ny trädgård eller en befintlig trädgård som du vill göra om. Det finns också fina ritningar på olika trädgårdsförslag. Claus Dalby ger i sin bok Min krukkehave tips på hur du kan komponera växter i krukor. Han berättar också om växtval, hur man sköter sina plantor och om inredning med krukor i olika rum i trädgården.


Den nye klassiske have av Elspeth Thompson är en liten bok med stort innehåll om trädgårdens inredning, uterum och vatten samt plantor för olika typer av trädgårdar.

God läslust!

onsdag 18 januari 2012

Boktips!

Jag älskar böcker och läser mycket. Just nu blir det många böcker om hem och trädgård på svenska, danska, engelska och franska. Jag tänkte här ge lite tips på i mitt tycke riktigt bra trädgårdsböcker. Först ut är min absoluta favorit: Leva med trädgård av Ulla Molin.


När jag hittade den här boken var det som att komma hem. Ni vet när det bara stämmer och allting känns rätt. I boken beskriver Ulla hur hon planerar och anlägger två egna trädgårdar; en i Ingelsträde och en i Höganäs. Hennes starkaste signalement är formklippta buskar och träd, den utsuddade gränsen mellan ute och inne, rumsindelningen och samstämda färger. Lyckan var stor när jag förstod att Höganästrädgården ingick i trädgårdsrundan som arrangeras av Skåne Nordväst. Ögonblicket när jag steg in i trädgården var magiskt. Tänk att jag var där, på riktigt! L. hade tagit med sig filmkameran, en vhs, modell större, och bar runt den på ena axeln (ja, det här var ett tag sen). Det kändes lite pinsamt, måste erkännas, men man kunde ju alltid låtsas att man var från tv och gjorde ett reportage om denna otroligt vackra trädgård. Idag är vhs-filmen överförd till en dvd-skiva och jag är så glad för den. Tack L!

Om man tycker om Ulla Molins trädgårdsfilosofi ska man läsa Lotte Möllers Tre mästare tre trädgårdar. 


De tre mästarna, eller "de tre professorerna" som de brukar kallas, är Gunnar Martinsson, Sven-Ingvar Andersson och Per Friberg. Alla tre är legendariska inom landskapsarkitektur och trädgård. I fokus står deras egna trädgårdar i Skåne. Jag hade turen att få besöka Per Fribergs trädgård i Bjärred, strax efter att han sålt huset. Även det en fantastisk trädgårdsupplevelse.

Gunnar Martinsson har bl a skrivit En bok om trädgårdar (1957) och Mitt hem och min trädgård (1963) tillsammans med Lena Larsson.


Jag är lycklig ägare till ett exemplar av den sistnämnda boken som jag hittade i ett antikvariat. Boken är ett tidsdokument och en allsidig trädgårdshandbok som i stort sett tar upp allt som har med trädgården eller inneträdgården att göra. Behöver jag säga att jag inte hade sagt 'nej tack' till den förstnämnda?


En annan bok som jag vill rekommendera är Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke. Boken ger ett 150-årigt perspektiv på hur villaträdgårdar från hela Sverige såg ut vid olika tider med start mitten av 1800-talet. En väldigt bra kunskapskälla om man vill se vad som var typiskt för just den tiden då en trädgård skapades. Åsa Wilke fick Ulla Molin-priset 2008 för sin bok.


Gabriellas trädgård av Gabriella Dahlman tycker jag också mycket om. Hon är skribent och fotograf och jobbar bl a för Allt om trädgård. Med en skral ekonomi och mycket fantasi lyckades hon och hennes man skapa en fantastisk trädgård av en bit åker. Här finns många bra tips och idéer.


Boken Kreativa kvadratmeter av Ulrika Grönlund och Cecilia Eklund är även den en källa till inspiration och innehåller idéer för både liten täppa och stor villaträdgård.


Nina Ewald är inredningsarkitekt och i boken Inred din trädgård visar hon hur man kan använda principerna för heminredning utomhus. Idéerna kommer från svenska och utländska trädgårdar som hon har besökt.

I kväll börjar en ny svensk trädgårdsserie på tvåan som heter Österlenska trädgårdar. Klockan 20.00 sitter i alla fall jag bänkad! I nästa inlägg blir det några utländska favoriter.

lördag 14 januari 2012

Gjorde ett riktigt fynd häromdagen som nu får pryda trädgårdsbordet utanför växthuset.


Passade också på att fixa lite gott till fåglarna. På kakfatet liksom i krukorna finns det fågelfrön blandat med kokosfett som stelnat. Nu är det bara att invänta matgästerna.


söndag 8 januari 2012

Hyacinter och julrosor

Hyacinter är vackra men jag har lite svårt för den starka doften när de blommar så varför inte flytta ut dem och njuta av dem inifrån? På arbetsbordet, som står utanför vårt vardagsrum, har jag ställt krukor med hyacinter och en låda med julrosor. Under glasklockan ligger ett brunt dekorationsägg och i fågelholken är det dukat för fåglarna.






Ha en fortsatt fin dag!

fredag 6 januari 2012

Äntligen

skiner solen och som vi har saknat den! Och med den blir längtan att få trädgårdera ännu starkare...


Men en kopp varm choklad, en trädgårdsbok och en varm filt omkring sig i däckstolen på altanen är inte så dumt det heller.



onsdag 4 januari 2012

Storm och äppelträd

Oj, vad det blåser! Stormarna avlöser varandra, det tycks finnas hur mycket vind som helst. Tog en runda i trädgården och kunde konstatera att den klarat sig bra även denna gång. Våra vackra gamla äppelträd står väldigt stadigt i jorden. Det ska mycket till för att rubba dem.


Väl inne i värmen igen, kurade jag ner mig i soffan under den varmaste pläden och fortsatte att bläddra i mina trädgårdsböcker. Då fick jag syn på detta fina citat:

"Årets cykel är sluten och allt som nu vilar vaknar snart till en ny vår. Lyckliga är vi som fått lite av jordens underbara liv att förvalta!" (Åke Truedsson)

Så sant som det är sagt!

måndag 2 januari 2012

Trädgårdspynt

Så härligt och milt det är just nu! Det riktigt kliar i mina fingrar att få sätta spaden i jorden, plantera och möblera om bland växterna. Men trädgården får vila ett (bra) tag till. I stället tar jag fram mina trädgårdsböcker och gamla trädgårdstidningar. Det är märkligt, men får tidningarna ligga tillräckligt länge är de som nya när man plockar fram dem igen. Just nu drömmer jag om och planerar framtida projekt i min trädgård. Längtar! Fast pynta kan man!





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...