Sidor

lördag 25 maj 2013

Grönt på Vårgatan

Bondpion.


När vi tog över trädgården bestod den av några fruktträd, vintergröna ligusterhäckar, gräsmatta och höga cypresser. En bondpion, några dagliljor och ett par vildrosbuskar var det som fanns i perennväg. 


Jättedaggkåpa och ormbunkar. 
Och så ormbunkarna förstås. Jag var inte så förtjust i dem i början men i dag är jag väldigt glad att jag behöll dem. De är bra på att fylla ut tomrum och får oftast stå kvar där de dyker upp. Vi har valt att hålla trädgården grön, att mixa olika bladformer och gröna nyanser. De perennsorter vi planterat in är få men i gengäld många och återfinns i olika kombinationer.

Ormbunkar och skuggröna.
Gången till växthuset. Ormbunkar och skuggröna. På trädstammen klättrar en klematis och i takkronan en honungsros.
Buxbom, jättedaggkåpa, salvia och rosor.
En gammal zinkbalja omgärdad av jättedaggkåpa, ormbunkar och bambu. 
Myskmadra, buxbom, klätterhortensia och tulpanen 'Queen of Night'.
Jättedaggkåpa och salvia.
Bilder: Villa Vårgatan
Jag tittar ut över trädgården, ler och tänker att just vid den här tiden är den som allra vackrast. Dessutom kunde L alldeles nyss konstatera att även gräsmattan är grön och fin och verkar må bra efter all hans omsorg. Allt frid och fröjd på Vårgatan, alltså!


Kram

söndag 19 maj 2013

Apotekarns trädgård och glömd tvätt

Förra helgen åkte jag och L på en liten tur till Österlen. Besökte då bl a Apotekarns trädgård och här kommer lite bilder därifrån:

〫〫〫
I morse vaknade jag till ljudet av smattrande regn. "Härligt", tänkte jag och drog upp täcket en bit till under nästippen. Då slog det mig att jag glömde att ta in tvätten som hade torkat på nolltid i den varma blåsten i går. Nu hängde den där, dyngsur. Aah, varför tog jag inte in den? Så onödigt. Men, men, gjort är gjort, det får bli ett senare bekymmer. Jag slipper i alla fall att vattna, vattna och vattna. Hellre våta kläder än blåsttorra växter. 

Kram

lördag 18 maj 2013

Nu blommar det!





 Päron-och äppelträden står i blom liksom rhododendronbuskarna och syrenen. Queen of Night-tulpanerna sträcker ut sina långa, vackra halsar över buxbomskloten och ligusterhäckarna har plötsligt blivit alldeles gröna. Känns som att man blir bjuden på överraskningar hela tiden. 

I dag är det tänkt att jag ska lägga den där lilla gången med marktegel som stått snyggt upptravat och pockat på uppmärksamhet ett tag. Och sen blir det nog också en stund i solstolen. Åh, vad jag ska njuta! Undrar om jag inte ska börja med det...

Önskar er alla en finfin lördag!

Kram

onsdag 15 maj 2013

Lusthus slash sommarverkstad



Under vintern har grillkolen trängts här med krukor med eller utan innehåll, mattor, solstolar, några tomma burkar med torkad färg och annat tjafs, allt i en enda röra. Rena skräpboden och inte alls lusthuset slash sommarverkstaden som det är tänkt att vara. Nu skulle allting ut, äntligen!


 

Oliv- och citronträden fick flytta hit, nya växter inhandlades och dagbädden bäddades. 


Dottern skänkte mig sin gamla, lilla musikanläggning och med hjälp av en förlängningssladd kan jag nu lyssna på ljuv och avkopplande musik när jag känner för det. 


Här kan jag hålla till när det regnar och måla om nån möbel eller bara varva ner efter en dag på jobbet.





 - Jag går ut i trädgården ett tag och jobbar lite, sa jag till resten av familjen. Nu dröjer det ett par timmar innan någon börjar leta. Pst, säg inget!

Kram

fredag 10 maj 2013

Månadens favoritväxt - maj 2013

Denna månad väljer jag ännu en klättrare nämligen klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris. Den har glänsande gröna blad på vackra grova grenar och blommar med stora, flata flockar av vita blommor. Behöver inte mycket uppmärksamhet när den väl etablerat sig, den sköter sig själv, vilket passar mig bra. Grenarna slår villigt rötter vilket gör att den är utmärkt som marktäckare också. På vintern sitter de torra men dekorativa blommorna kvar.


Hos mig klättrar den på var sin sida om entrédörren.


Har också ett par plantor i pergolan där vattenspelet finns. Vattnet hjälper till att skapa den fukt som hortensian gillar.


Snart, snart blommar den.


Vid ena äppelträdet satte jag en planta för två år sen. Den är trög i början och börjar blomma först 3-4 år efter planteringen. Tanken är att den ska klättra uppför stammen men också breda ut sig som en vacker marktäckare. Den som väntar på något gott...

(Bilder: Villa Vårgatan)

Och så är hortensian så vacker som krukväxt. Ser alltid till att ha en eller två inomhus, eller som här i vårt uterum.

〫〫〫

Det här var mitt bidrag till Annas roliga utmaning. Och du då, vilken är din favoritväxt denna månad?

Önskar er en fin dag!

Kram





Vis mig dit drivhus

(Bilder ur boken: Claus Dalby)
Jag har köpt Claus Dalbys nya bok Vis mig dit drivhus som jag verkligen kan rekommendera. Växthusägare i Skandinavien visar upp sina olika växthus, allt från det lyxigaste färdigköpta till det lilla uthuset som byggts om till ett charmigt lusthus. Ägarnas personliga berättelser tillsammans med fantastiska bilder och massor med inspiration gör den här gedigna boken på 520 sidor till ett måste i bokhyllan.



Kram

torsdag 9 maj 2013

Pallkragehörnans nya utseende

Hörnan i östra delen av trädgården har genomgått en förändring. Växtligheten är densamma, dvs i rabatten växer buxbom, jättedaggkåpa och salvia. 


Rosorna 'Venusta Pendula', 'New Dawn' och 'Madame Alfred Carrière' klättrar fortfarande på spaljéen. Förhoppningsvis har de fått det varmare och mer lä genom förändringen. 



I rabatten har vi lagt ett par trampstenar som jag och L göt för några år sen och på så sätt kommer man lättare åt ogräset. De är visserligen "nya" men det är inte det som är den huvudsakliga förändringen utan det är det här: 



I vinkel med stallfönsterväggen stod två rutmönstrade spaljéer som L hade snickrat ihop. Jag lyckades övertala honom att det skulle bli mycket finare ifall det blev en enhetlig avskärmning. Dessutom skulle vi slippa se den upphängda tvätten i torkrummet som finns bakom planket. När jag dyrt och heligt hade lovat att inte för någonting i världen ändra mig igen togs de två spaljéerna ner och upp kom ett nytt plank. Lite svart färg - et voilà! 

De två nedmonterade spaljéerna har redan fått en ny plats. Det var inte så svårt att övertala L denna gång (heller). Bilder kommer.

Vill du se hur hörnan såg ut innan klickar du här och här.



Kram

Bambu och murgröna à la Monet

(Bild: Villa Vårgatan) 
(Bild: Villa Vårgatan)
(Bild: Villa Vårgatan)
Tittade på bilder från Monets trädgård som vi besökte förra året och jag bara måste visa den fantastiska och imponerande bambun som växer där med murgröna vid fötterna. Bambu och murgröna, två av mina favoritväxter. Han hade en förträffligt god smak, den där Monet! 

Kram i solskenet