tisdag 25 juni 2013

Mina rosor och jag

Rosor var kanske inte det första jag tänkte på när jag blev med trädgård. De verkade så svårskötta och kinkiga. Och så var det det här med svartfläcksjuka, rost och bladlöss. Usch, bättre att låta bli. Men det blev svårt att avstå, speciellt när borden på plantskolorna dignade av förföriskt romantiska rosor. Jag läste in mig på ämnet och förstod att det faktiskt fanns sorter man inte behövde gulla och dalta med. Det enda jag krävde var att rosen skulle vara mycket tålig, lättskött, ljuvligt doftande, vit, remonterande och gärna snabbväxande. Det var väl inte för mycket begärt? Men fanns den rosen i verkligheten?  Jodå, jag hittade ett par stycken: 

Till vänster: Mme Alfred Carrière
Överst till vänster: New Dawn
Underst till vänster: Blanc Double de Coubert

En av de första rosorna vi planterade var klätterrosen 'New Dawn'. Vi har både den vita och den med blekrosa nästan vita blommor. Växer snabbt och blommar nästan hela sommaren. Även det mörkgröna bladverket är vackert.

 'Blanc Double de Coubert'. Åh, bara namnet! Har en dubbel kritvit blomma som doftar gudomligt. Väldigt tålig, passar överallt, även i skuggan. Blommar från juni till november.

Den sköna damen 'Mme Alfred Carrière'. Växer snabbt med långa sirliga grenar som breder ut sig på planket. Många knoppar och doftar underbart. Mer om den här.

New Dawn vid köksingången 
New Dawn i buskform
Rosen Venusta Pendula tillsammans med jättedaggkåpa och salvia.
'Venusta Pendula' är en underbar klätterros som kan bli 5-6 meter om den får klättra. Vita blommor med massor av rosa knoppar. Doften är kanske inte så mycket att tala om men den är väldigt vacker.En ros som visserligen bara blommar en gång, men som den blommar, är honungsrosen, Rosa helenae. Vi har låtit den klättra i ett gammalt päronträd och på så vis får trädet en andra blomning. Den växer kraftigt och blommar med tusentals små gulvita blommor som doftar ljuvligt av honung. 

Rosa helenae 'Hybrida'
〫〫〫
Idag blir det en tur till fina plantskolan där jag hoppas hitta en låg och vacker trädgårdsnäva som ska få täcka marken vid buxbomskloten i äppellunden. Kanske blir det också en ny ros till samlingen. Och så har jag ett nytt projekt på gång. Ska bara övertala L först.
Kram2 kommentarer:

 1. Några rosor måste man ha, men de måste vara friska! Och dofta, jätteviktigt tycker jag!
  Spännande med nytt projekt, man blir onekligen lite nyfiken...
  Jag ser fram emot söndag!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Hej Eva! Vad kul att ha hittat till din fina blogg! Jag älskar rosor och perenner. Har knaprat mycket på gräsmattan genom åren. Lycka till med dina projekt!
  Kram
  Milla

  SvaraRadera

Blir så glad för en hälsning! Tack!/Eva

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...