fredag 3 augusti 2012

Underbara prästgården i Färlöv

Häromdagen besökte jag och L en alldeles underbar och fantastisk trädgård. Den hör till Färlövs gamla prästgård som ägs av Sven-Åke och Anita Jansson. Trädgården är hela ett hektar stor och bestod från början av gräsmatta, träd och massor av smällbär. Under åren som paret bott där har trädgården förvandlats till ett paradis. Förebilden är den engelska trädgården och här finns det massor av inspiration och idéer att hämta.Redan vid den inbjudande entrén möts man av frodighet och grönska. Nyfikenheten över vad som finns där bakom tegelmuren med klätterväxter är redan stor, på gränsen till otålig. 


Vi bjöds på gofika i det vackra lusthuset som invigdes tidigare i sommar. Framför lusthuset finns en buxbomskantad pionrabatt.Från lusthuset ser man det anrika boningshuset.I trädgården trivs exotiska växter. Utanför lusthuset står en Gunnera, en jätteperenn från Brasilien som kan bli över 2 m hög och få blad med en diameter på upp till 2 m.Här finns också en hel del humoristiska inslag. Sven-Åke, som är en fd generallöjtnant, har placerat en gammal vaktkur i buskaget och tittar du riktigt noga kan du skönja uniformsknapparna på soldaten som står där inne.Sven-Åke är en fena på att berätta historier om sina växter och konstverk. Här är ingången till en plats vars inspiration är hämtad ur den nordiska mytologin. Guden Odens två korpar Hugin och Munin sitter på hästen Sleipners rygg. Innanför står Yggdrasil, världsträdet. I denna trädgård flödar sannerligen kunskapen, fantasin och skaparglädjen.Gamla begagnade tegelstenar som skulle kastas bort har använts till att bygga vackra murar som jag drömmer om. Murarna kläs in av murgröna, vildvin och rosor.Rosorna har en väldigt central roll i trädgården. Överallt, på murar, i rabatter och vid portaler växer och klättrar de, både moderna och gammaldags. Här rosen 'New Dawn'. 


Här och där, på väl genomtänkta platser, står det vackra pergolor och portaler målade i en härligt grön färg som smälter in i grönskan.Det blev också tegelstenar över till att bygga en stomme till ett 60 m2 stort växthus.Här finns också många, härliga perennrabatter och en näckrosdamm.


Sidenhortensia


Buskväxande klematis, höstanemoner och rosen 'Alba Maxima'.

Rhododendron av diverse sorter  tillsammans med ormbunkar.

Tråden som sitter uppspänd runt dammen är för att hägern inte ska kunna ta karparna som finns där. Bra tips!


I trädgården får Sven-Åke utlopp för inte bara sitt stora intresse för trädgård utan också för konst och sin konstnärlighet. En del möbler som finns i trädgården har han själv snickrat.Han har även byggt en jordkällare. Lägg märke till färgerna som återkommer på byggnader och snickerier vilket ger ett enhetligt intryck.


Köksträdgården är stor och praktfull. Skörden är så riklig att det räcker och blir över. 


Här står Sven-Åke själv bland underbart doftande luktärter i köksträdgården.


Det finns så otroligt mycket att uppleva för alla sinnen i denna botaniska trädgård. Det jag visar här är bara ett axplock. Trädgården är inte "öppen", men Anita och Sven-Åke tar gärna emot besöksgrupper för guidade visningar. Om du får möjligheten till en sådan visning får du inte missa den, speciellt inte när rosorna blommar. Klicka här för mer info.


Till min stora glädje fick jag en del växter med mig hem, bl a denna primula. Dessa växter blir ett fint minne av och en härlig påminnelse om denna ljuvliga och fantastiska trädgård. 

Tack Helena, Anita och Sven-Åke för en helt underbar och, på många sätt, generös eftermiddag! L hälsar.

Stor kram

2 kommentarer:

  1. Eva, vilka underbara bilder! Hoppas du tänker besöka den här ljuvliga platsen fler gånger. Det verkar vara en hemlighetsfull trädgård, du vet en sådan där man vid varje besök upptäcker något nytt. Kram! H.

    SvaraRadera
  2. Tack Eva,för Ditt och Lasses trivsamma besök för några dagar sedan. Tack också för Dina fina bilder och poetiska text i anslutning till dessa. Jag har rekommenderat flera vänner att "läsa". Om jag vill utnyttja Dina bilder för att modernisera min hemsida - hur bär jag mig åt?
    Mvh från behagliga Färlöv / Sven-Åke

    SvaraRadera

Blir så glad för en hälsning! Tack!/Eva

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...