tisdag 10 juli 2012

Min planteringshörna

I ett av trädgårdens hörn fanns en mer eller mindre hopplös plats. Hopplös på så sätt att ogräset verkade trivas väldigt bra där, oavsett vad jag än gjorde. Många är de gångerna när jag grävt upp, rensat och satt tillbaka eller planterat nytt. Men så fort jag vände ryggen till kom ogräset tillbaka med rasande fart. Jag älskar lavendel och hade här satt många plantor för att få mitt eget lilla Provence. Att lavendeln inte alls trivdes i den leriga jorden och bristen på sol förträngde jag i hopp om att den kanske skulle vänja sig. Men det gjorde den inte och i huller om buller med ogräset kändes det som allt annat än den sydfranska landsbygden. Nu står lavendeln på en förhoppningsvis mer gynnsam plats. När jag mer eller mindre hade gett upp hoppet om platsen fick jag en ny idé. Varför inte bygga lådor att plantera i och på så sätt komma ifrån (fly) den trista, näringsfattiga och ogräsfyllda jorden? L byggde och jag klädde in med plast och täckväv, betsade och fyllde på med jord. Det gick åt rätt många säckar för att fylla lådorna, men vilken känsla att utan motstånd kunna sticka ner armen nästan ända upp till armbågen i den mullrika och fräscha jorden. Lådorna är ca 40 cm höga för att växterna ska få ordentligt med växtutrymme.


I en av lådorna har jag planterat buxbomsklot. I lådan längst in växer klematisen 'Georg' i en klätterställning som är gjord av fyra bitar armeringsnät ihopsatta till ett torn.


I den tredje lådan finns än så länge en installation av ett egetgjutet fågelbad av betong och småbladig murgröna. Får se ifall jag kommer på något annat att fylla den med.


Uppstammad buxbom, salvia och jättedaggkåpa som så småningom kommer att växa samman till en enad front mot ogräset.Rosorna, 'Venusta Pendula', 'New Dawn' och 'Madame Alfred Carrière' klättrar på spaljéerna som bildar en vägg till torkrummet.

Här sitter jag gärna och njuter av vyn över mitt nya projekt. Bakom skymtar rummet i rummet.


Den här järnstolen saknade sits. Gjorde en ny av kycklingnät och linnetyg och planterade sen taklök. Inbjuder kanske inte att sitta på men är ett vackert blickfång.


Kram

2 kommentarer:

  1. Mysig hörna - med plateringsbord och lådplanteringar. Så är det ju ibland - man får se sig besegrad och vända motgång till framgång! Det har du ju gjort. Inte för jag vet hur ditt lavendelhav såg ut men nu är ju din hörna finfin!

    Du - jag och AnnCharlott med bloggen Rosor, magnolia och mycket mer håller på att dra ihopa till bloggträff/trädgårdsvisning/fika här i Malmö. Är du intresserad? Mejla mig i så fall på anna.hedren(a)telia.com (byt ut (a) mot @ så fort som möjligt.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Vilket underbart inlägg med härligt inspirerande bilder!

    SvaraRadera

Blir så glad för en hälsning! Tack!/Eva

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...